Villanyszerelés falon kívül

A villanyszerelés minden módja veszélyes és csak nagyon komoly odafigyeléssel, körültekintéssel szabad végezni. Éppen emiatt fontos, hogy szakembert hívjunk, ha valami elektromos berendezés elromlott, vagy pedig a ház, lakás elektromos hálózatán van némi munka. Ugyanakkor akadnak olyan villanyszerelési munkálatok is, amikhez úgysem fog senki villanyszerelőt hívni, így hát nézzük, ilyen esetekben mit kell tenni.

Vegyük szemügyre a falon kívüli villanyszerelést, mivel ezen kategórián belül vannak azok a munkák, amiket rendszerint mindenki saját maga akar otthon elvégezni.
A falon kívüli szerelésbe nem csak a csövezés, hanem minden más beletartozik, ami nem a falban futó vezetékek szerelését vagy a konnektorok bütykölését jelenti. Falon kívüli szerelés például a falon kívülre elhelyezhető csatlakozó vagy a lámpa szerelése. Elhelyezhetünk falon kívülre is dugaszolóaljzatokat. Ez egy nem túl bonyolult feladat, sok minden nem is kell hozzá. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy még ebben, az apróságnak tűnő helyzetben is érdemes villanyszerelő szakembert hívni. No, de ha nem hívunk, akkor legalább végezzük a munkát szakszerűen, óvatosan, mert nem csak magunkat sodorhatjuk veszélybe, hanem a környezetünket is.
A falon kívüli dugaszolóaljzat felszereléséhez csak néhány egyszerű eszközre van szükségünk. Kell ugye maga a dugaszolóaljzat. Ezt minden esetben szaküzletben vásároljuk meg és mindenképpen a legjobb minőséget keressük. Használt, elavult vagy sérült eszközt beépíteni tilos! Ugyanúgy tilos rossz minőségű, nem jól szigetelt vagy sérült eszközöket használni a villanyszerelési munkálatok során. A dugaszolóaljzaton kívül s szereléshez szükségünk lesz még egy éles késre, ami nem fém nyelű. Legjobb, ha fa nyele van, de erre még tekerünk valami gumit vagy hasonlót. Nem fogunk ezzel az áramhoz nyúlkálni, de biztos, ami biztos.

Kell még egy csavarhúzó is, a mi szintén legyen jól szigetelt és sérülés mentes, valamint egy fáziskereső is jól jön.
Az első lépés, mint minden elektromos áramnál végzett munka esetében az, hogy áramtalanítjuk a hálózatot. Attól függően, hogy milyen a lakás, lehet, hogy bizonyos területeket a kismegszakítókkal is tudunk áramtalanítani, de ez nem a legmaximálisabb ,amit tehetünk, úgyhogy érdemes a biztosítékot kicsavarni, kikapcsolni. Erről soha nem szabad megfeledkezni, mert különben nagyon gyorsan, akár halálos áramütést is szenvedhetünk.

Arról is gondoskodni kell, hogy senki se kapcsolhassa vissza az áramot, mialatt szerelünk.
A következő lépés, hogy a dugaszolóaljzatról lecsavarozzuk a felső részt, majd az alsó részt felerősítjük a falra. Ez után jöhet a kábelek lefektetése, melyeket műanyag bilinccsel kell rögzítenünk. A műanyag bilincseket a falba acélszögekkel rögzítjük, ezért is fontos, hogy sehol se legyen áram a közelben. A következő lépés, hogy lemérjük az elágazódoboz és a dugaszolóaljzat közötti távolságot, majd ennek megfelelően vágjuk le a vezetékeket.

A dobozból kilógó kábeleket kötéshossznyira megtisztítjuk. Az elágazódoboztól a dugaszolóig elvezetjük a vezetéket, de fontos, hogy nem mehetünk ívben és átlósan. A vezetékek megtisztított részeit a „csokik” segítségével összepározzuk. Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy a megfelelő vezetéket a megfelelő vezetékkel kössük össze, hiszen egyes elrontott párosítások a későbbiekben tüzet, áramütést okozhatnak. A védővezetőt nem szabad kihagyni, anélkül tilos bármit is a hálózatra kötni! Az elágazó és a dugaszolóaljzat fedelét felcsavarozzuk.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?