Így biztosítsd be magad az otthoni áramütés ellen – 7 hasznos tipp

Az áram nem látható, nem hallható, sehogy máshogy nem érzékelhető, csakis a vele működtetett elektromos eszközök működése közben igazolható a jelenléte vagy akkor, mikor áramütés ér valakit. Nagyon nehéz odafigyelni rá, pont amiatt, mert nem veszik az emberek kellően komolyan. Az otthonodban is érhet áramütés, sőt az áramütések legnagyobb része az otthoni szerelés vagy géphasználat következtében történik meg. Van néhány módszer, amivel elkerülhető, hogy a saját otthonunk váljon veszélyes helyszínné. Ha erre a hét hasznos tippet felhasználva bebiztosítod magad, sokkal nagyobb biztonságban leszel.

1. Bevett szokás volt régebben, hogy a vihar közeledtével mindent lekapcsoltak, kihúzták a konnektorból az összes eszköz csatlakozóját, és inkább ültek a sötétben, vagy gyertyafény mellett, minthogy kockáztassanak. Manapság erről is úgy feledkeznek meg sokan, ahogy számos más dologról. Hogy ez a rohanó világ, vagy a figyelmetlenség következménye, nem lehet tudni, de annyi biztos, hogy az áramtalanítás egy szükséges eljárás, ha csapkodó villámokkal megérkezett a zivatar. Húzz ki mindent, kapcsold le villanyt, sőt, nem butaság a biztosítékot is lekapcsolni, hogy ne a villám verje le. Az áramvédő kapcsoló és a villámhárító hasznosak, de teljes védelmet egyik sem jelent a természet erejével szemben.
2. A villanykörte cseréjénél nagyon fontos, hogy a villanykörte teljesítménye megegyezzen azzal, amit a foglalat elbír. Ha ilyen szempontból nem passzol egymáshoz a két eszköz, tűz keletkezhet vagy csak megolvad a foglalat műanyag borítása, de nagyon könnyen előfordulhat, hogy áramütést szenvedsz te magad, vagy valaki a környezetedből, ha hozzányúl ehhez az eszközhöz. Ráadásul túlmelegedés következhet be a körtétől távolabb is, ami a vezetékek romlásához vezet, így az áramütés már sokkal nagyobb területen fenyeget.

3. Ha bármelyik elektromos készülékednek szokatlan szaga lesz, vagy a vezetéke felmelegszik, azonnal ki kell kapcsolnod. Ilyenkor az történik, hogy megsérül az eszközszigetelése, így az áram bárhol megrázhat. A kisebb holmik, mint például hajszárító, vasaló, epillátor, hajvágó, botmixer, töltők esetében ezt nagyon könnyű észrevenni. Azoknál a berendezéseknél, melyeket nem közelről használunk, mint például a mosógép, hűtőszekrény, nehezebb a dolgunk, ezért érdemes időnként óvatosan ellenőrizni, hogy minden rendben van-e velük. Természetesen nem az áram alatt lévő eszköz és vezetéke végigtapogatásával, hanem a konnektorból kihúzva nézzük át.

4. Ne használj olyan kábeleket és hosszabbítókat, melyeken azt látod, hogy valahol meg van törve vagy felszakadt a szigetelése. Sőt! Ne használj több konnektort, nem szabad így vezetni az áramot, mert ezek a holmik nem ilyesmire vannak kitalálva. Túlmelegszenek, tüzet okozhatnak vagy áramütést idéznek elő.

5. A vezetékeket soha ne vezesd szőnyeg alatt vagy olyan helyeken, ahol esélyes, hogy rendszeresen rájuk lépsz. A folyamatos rálépéstől a vezeték sérül, és ha a sérül. A sérülést nem veszed észre, ha a szőnyeg alá dugtad, de könnyen ráléphetsz akkor is és már kész is a baj.

6. Csak és kizárólag földelt elektromos csatlakozókat használj és soha ne távolítsd el a földelő érintkezőket a villásdugóról, mert ezek szolgálják a védelmedet.

7. A víz és az áram találkozásáról ugye nem kell részletekbe menően leírni, miért rossz. Soha ne kockáztass. A „kicsit vizes, jól fogom, nem esik bele stb „ hozzáállás akár az életedbe is kerülhet.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?