Az áramütés fokozatai

Az áramütés az egyik legveszélyesebb baleset, ami érhet minket az égés vagy a fagyás mellett – annyi különbséggel, hogy ez a probléma sokkal könnyebben vezethet halálhoz, hiszen az áramütés során keletkező elektromos impulzusok nagyon csúnyán össze tudják zavarni szervezetünk működését. Noha hivatalosan nem különítik elő őket, az áramütés fokozatai három nagy csoportra oszthatók, amelyekről az alábbiakban bővebben is olvashatsz.

Az áramütés fokozatai a csípéstől a szívmegállásig

Az áramütés fokozatait alapvetően három nagy, és több kisebb alcsoportra különíthetjük el – utóbbit a tünetek alapján. Az első fokozatba sorolhatjuk a kisebb kóboráramok vagy szigetelési hiányosságból fakadó apró csípéseket, amelyek tűszúrásszerű tüneteket okoznak, de más problémával nem járnak. Felléphet még enyhe pirosság és kisebb zsibbadás az érintett területen, de ezek nem jellemző tulajdonságok, inkább csak figyelmeztetésnek tekinthetők, hogy nem kellene tovább az adott tevékenységet folytatnunk.

Az áramütés fokozatai közül a második szakasznak a komolyabb áramütést értjük, amikor az áram már alaposabban is behatolt a szervezetünkbe, és egy egész testrészünket is érintett. Ilyen esetben a csípés helyett egy nagyon erős, nyilalló érzés szinte görcsbe rántja az érintett végtagot, amely szinte azonnal kiporosodik, teljesen elzsibbad, akár órákig érzéketlenné is válhat, erős fájdalmat produkálhat, valamint bizsergő, viszkető, égő érzést. Bizonyos esetekben a bőrpír napokig is fennmaradhat, és idegrángások léphetnek fel.

A legsúlyosabb áramütés az, amikor az áram keresztülhalad a testen, egyszóval a szervezetünk egyfajta közbeeső vezetővé lép elő. A legsúlyosabb az, ha ilyenkor az áramütés a szívünket is eléri, hiszen az elektromos impulzus hatására felléphet ritmuszavar, bizonyos esetben szívmegállás is, sőt mi több, traumás csonttörések, zúzódások és egyéb szervi károsodások is. Ezen felül az ilyen típusú áramütés rendkívül fájdalmas, napokig, sőt hetekig fennmaradhat utána zsibbadó érzés, de olyan mély szöveti károsodás is előfordulhat, amelynek során égési sérülések mellett izmok és idegek végérvényes elhalására is sor kerülhet.

Ha valakit áramütés ért

Az áramütés fokozataitól függetlenül, ha valakit áramütés ér, fontos betartani bizonyos alapszabályokat. Ha második vagy harmadik típusú ütés volt, feltétlenül mentőt kell hívni, vagy a beteg állapotától függően orvoshoz kell fordulni. A sérültet eszméletlen állapotban soha ne érintsük meg, pláne abban az esetben, ha még feltételezhetően érintkezik az áramütés okozójával. Ha tudjuk, az áramforrást kapcsoljuk le, és valamilyen nem vezető anyaggal – ruha, papír stb. – húzzuk félre a sérültet az áramforrástól. Ha több kilovoltos áramvezetékről van szó, tartsuk szem előtt, hogy azokat megközelíteni is életveszélyes lehet!

Ha a helyszínt biztosítani tudtuk, először keringés jeleit keressük. Ha a beteg nem lélegzik, azonnal kezdjük meg az újraélesztést, de előtte helyezzük el a beteget úgy, hogy a fejet alacsonyabb helyzetbe tesszük, a lábakat pedig felpolcoljuk. Amennyiben a beteg magánál van, és minimális égési sérüléseken, valamint zsibbadáson és émelygésen túl nem rendelkezik más tünettel, a kórházi ápolás akkor is szükséges, lévén felléphetett olyan szívritmust zavaró tényező, ami később végzetes infarktushoz vagy szívmegálláshoz vezethet. Hogy ezt kiszűrjük, a betegnek 24 órán át intenzív osztályon kell maradnia, mert probléma esetén azonnal szakszerű segítséget kaphat.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?