Villanyszerelés csövezés

Egyre inkább van igény arra, hogy az otthonok, középületek, irodák falon kívüli vezetékelését minél esztétikusabban oldják meg. Erre nagyon alkalmas a vezetékek csövezése, azaz a kábelcsatornák használata. A falon kívüli vezetékelés egyik előnye, hogy nincsen szükség a fal bontására, vésésére, hanem sokkal egyszerűbben, gyorsabban és törmelékmentesen el lehet végezni a vezetékelést. Ez kimondottan fontos ott, hol például nincs idő a szokványos kábelhúzási műveletekre az utómunkával, azaz takarítással, a fal újrafestésével együtt. A falra rögzíthető csatornák fixálása gyors, egyszerű és alig néhány műanyagdarabka kukába dobásával be is fejezhető a teljes művelet.

A csatornáknak három alapvető típusa van, ezeken belül pedig még számtalan altípussal lehet találkozni:

  1. minicsatornák normál fedéllel: általános célra, egyszerű rögzítésre használatos kábelcsatornák
  2. minicsatornák átfedő fedéllel: ez a típus szorosabban rögzített, a fedele pedig sokkal nehezebben távolítható el, mint a normál fedelű minicsatornáé. Az átfedő fedél jobban óvja a vezetékeket a bekerülő szennyeződések, nedvesség ellen, így veszélyesebb helyeken ez ajánlott.
  3. minicsatornák sarokpántos fedéllel: Ennél a típusnál a fedél nem különül el a csatornától, hanem egy öntapadós szalag segítségével lehet felrögzíteni.

Nem csak a falon van lehetőség kívül vinni a vezetékeket, hanem a padlón is. Erre a célra speciális csatornákat fejlesztettek ki, melyek segítségével a padlón járás során nem lesz zavaró tényező a vezeték és a vezeték számára sem megterhelő, ha rálépnek.

Ha mindez megfelelő szakértelemmel lett létesítve, semmivel nem veszélyesebb, mint az átlagos, falban futó vezetékek. A padlón alkalmazható csatornákat taposócsatornának nevezzük. Ezekhez könnyedén csatlakoztatható padlószegélycsatorna is, így a kábeleket közvetlenül a padlónál is van lehetőség elvezetni.
Nagyobb épületkomplexumok esetében speciális eljárásra és eszközökre van szükség. Ilyen esetekben a falon kívüli vezetékeléshez úgynevezett szerelvényezhető csatornákat használnak. Ezen csatornák keresztmetszete nagyobb, mint a minicsatornáké, ezek már 25 mm-től 100 mm-ig terjednek. Emellett nagy különbség, hogy bordázott alaplapjuknak köszönhetően szerelvények rögzítésére is alkalmasak.

Többféle tartozék áll rendelkezésre a különféle szerelvények megfelelő rögzítéséhez, így ez a típusú vezetékelés egy kicsivel bonyolultabb, komplexebb feladat, de még mindig egyszerűbb, mint a falba véső technika. A szerelvényezhető csatornákra rögzíthető akár kismegszakító vagy modul vagy bármilyen más villamos szerelvény is. Nagy előny még, hogy a bordákra rögzíthető válaszfalakkal a csatorna felosztható több részre, így a különböző céllal alkalmazott (például az erős– és a gyengeáramú) vezetékek egymástól elszigetelhetők.

Vannak bizonyos helyiségek, ahol a falon kívüli vezetékelést csak és kizárólag csövezéssel engedélyezett megoldani. Ezek a helyiségek a vizes helyiségek és olyan helyiségek, melyekben nedves szennyezéssel vagy nagy létszámú munkással történő munkavégzés folyik. Ilyen helyeken a vezetékeket kizárólag jó minőségű és legalább átfedő fedéllel ellátott minicsatornákkal kötelező megoldani. Igaz, hogy sokkal jobb megoldást jelentene a falban vezetett vezeték, de erre nem mindig van lehetőség. Fontos szabály még, hogy tilos a falon kívüli csatornás vezetékelésnél össze-vissza vezetni a csatornát.

Csak függőleges és vízszintes irányban engedélyezett.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?