Villanyvezeték cseréje panelben

A panel házak sok szempontból képeznek külön kategóriát. Így van ez a villanyszerelésben is. A panellakások harminc-negyven évvel ezelőtt épültek és a villamos hálózatuk kialakításához kivétel nélkül minden háznál alumínium vezetékeket alkalmaztak. Ezen házak 90%-ában ráadásul olyan MM-falvezetékeket építettek be, amik dupla szigetelésű alumíniumkábelek és lehetetlenség őket cserélni. Azért lehetetlenség a cseréjük, mert közvetlenül a betonba öntötték őket vagy ha nem a betonba, akkor viszont az előre gyártott panel elemek hornyaiba, a vakolat alá süllyesztették be őket.

Egyértelműen kijelenthető, hogy amelyik panellakásban a közelmúltban nem volt nagy munkával járó vezetékcsere, ott bizony minden esetben hatalmas vésés és bontás kell a vezetékezéshez. Nincs más út. A vezetékek cseréje azonban sürgősen esedékes, mert az alumíniumvezetékek, pláne, ha már ennyi idősek, nem biztonságosak.

Egy jó hír, hogy vannak azért olyan panellakások, amelyekbe megfelelő vastagságú alumínium vezetéket használtak, így ezek még néhány évig biztonságosak maradnak. Ha viszont egy ilyen lakásban kiemelkedően magas fogyasztású eszközöket használ valaki, akkor nem kerülhető el a vezetékek cseréje ugyanis az alumínium vezetékek ezt már nem fogják bírni, tűz-és életveszély alakulhat ki. Ilyen berendezések például a villanytűzhely, villanysütő, szárítógép, több klímaberendezés és még néhány nagy teljesítményű konyhai eszköz. Ipari eszközöket nyilván nem fog senki panelban használni.
Van azonban három nagyon fontos lépés, amit minden panellakás hálózatán el kell végezni, akkor is, ha most még nem indokolt a vezetékezés teljes felújítása.

1. A biztosítótábla kicserélése. A lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett kismegszakítókkal kell ellátni. A régi biztosítéktáblák, elavult kismegszakítók és a korszerűtlen olvadóbiztosítékok már nem képesek korszerűen és hatékonyan ellátni a feladatukat, tehát egyáltalán nem gondoskodnak a biztonságról. Tűz- és balesetveszélyesek, azonnal cserélendők!

2. Fi-relé, azaz áramvédő kapcsoló beépítése. Ezt az eszközt hibaáram védő relének vagy életvédelmi relének is nevezik. A feladata nem az, mint az egyszerű kismegszakítóké, hogy a túláram ellen védjen, hanem az, hogy az életet védje. Ha egy eszköz nem megfelelően veszi fel az áramot és lehetséges, hogy áramütést okoz, akkor az Fi-relé szétkapcsol. Halálos sérülést egy 0,07 Amper erősségű áramütés már képes okozni. Az Fi-relé 0,03 Ampernél nagyobb hibaáramot nem enged meg a fogyasztó felé, így akadályozza meg, hogy egy meghibásodott eszköz halálos áramütést okozzon. Az Fi-relé bekötése már szabványszerű, az újabb biztosítótáblákon alaptartozék, de sürgősen pótolni kell ott, ahol még nincs.

3. Elektromos kötések felújítása. A panelek alumínium vezetékeinek kötését elavult eszközökkel végezték, melyek mára szabálytalanná váltak, valamint a legtöbb esetben elöregedtek, fellazultak. Ez nagy károkat okozhat az elektromos berendezésekben, valamint tűz-és életveszélyesek is lehetnek. Érdemes mielőbb szakembert hívni és felújíttatni ezeket.

Sajnos elmondhatjuk, hogy ezek a kisebb műveletek is borsos áron vannak, és a teljes átvillanyszerelés is a negyedmillió forinttól a félmillióig terjedhet, de a biztonság a legfontosabb. Inkább menjen el ilyesmire a pénz, minthogy temetkezési vállalkozó zsebébe vándoroljon. Az áram nem játék, a veszély valós és még ott is lappanghat, ahol aztán minden rendben lévőnek látszik. A panelek elektromos hálózata pedig egyáltalán nem is látszik rendben lévőnek, tény, hogy rossz, veszélyes és csak egyre romlik az alumínium és az elavult technika miatt, amivel készült.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?