Villanyszerelés panellakásban

A hagyományos téglaépítésű házakban a villanyszerelés általánosságban nem okoz különösebb problémát a szakemberek számára, hiszen a terek tágasak, a vezetékek könnyen hozzáférhetőek, és falbontási munkálatok esetén is – legyen az akár korszerűsítési, akár bővítési célból – könnyen kezelhető egy téglafal. A villanyszerelés panellakásban azonban egy egészen más dimenzióját jelenti a munkának, hiszen olyan nem várt nehézségek léphetnek fel ilyen esetekben, amelyekre tapasztalatlanul talán nem is gondolnánk.

Villanyszerelés panellakásban – az általános problémák

Amennyiben a villanyszerelés panellakásban történik, a legáltalánosabb problémák között fontos elsőként kiemelni a túl vékony falakat, amelyekbe szinte lehetetlenség megfelelő mélységben befúrni, és olyan tágas csöveket elhelyezni, amelyek a későbbiekben esetleg bővíthetők lennének, vagy csak szimplán biztosítanák a megfelelő biztonságot. Nagyobb probléma, hogy főként a kis hely miatt már évtizedekkel ezelőtt a nagyon vékony alumíniumkábelekből építették ki a legtöbb magyar panellakás elektromos rendszerét, ami azért különösen nagy probléma, mert az ilyen szisztémák esetében elképesztően nagy a meghibásodás veszélye, javításra pedig szinte soha nincs lehetőség, vagy egyáltalán nem is éri meg javítani a meghibásodott vezetékeket, inkább a csere javasolt.

Problémát okoz, hogy amikor a panelházak vezetékrendszerét kiépítették, akkor a mérnökök nem gondoltak arra, hogy a lakosság fogyasztási igényei a jövőben megnövekedhetnek. Márpedig ez történt, így ma már minden lakásban található mikrohullámú sütő, legalább két televízió, legalább egy számítógép, mobiltelefonok, hajszárítók, hősugárzók, és csupa egyéb olyan dolog, ami például a nyolcvanas években még nem volt teljesen általános. A megnövekedett fogyasztás pedig a vezetékrendszer egyre gyakoribb meghibásodását idézte elő, aminek köszönhetően egyre gyakrabban van szükség villanyszerelésre panellakásban is.

Az alapvető elvárások

Ha egy panellakás elektromos rendszere felújításra kerül, akkor a tulajdonosok részéről alapvető elvárás, hogy az elektromos vezetékek ne legyenek szem előtt. Ezt a kívánságot azonban a vékony falak és a relatíve kis hely miatt nem mindig lehet egyszerűen kivitelezni. A legnehezebbnek mindig a mennyezeti lámpák vezetékeinek elrejtése tekinthető, amelyeket feltétlenül be kell vésnünk a falba. Erre a legjobb megoldást ma már azok a falvezetékek nyújtják, amelyek speciális szigetelésük révén lehetővé teszik, hogy védőcső nélkül is beépíthessük a falba, így a mennyezetbe legfeljebb 4-5 milliméteres hornyot kell marnunk, ami még biztosan nem befolyásolja az elem statikus jellemzőjét, amire bizony oda kell figyelni egy ilyen épületben.

Ha a villanyszerelés panelházban történik, a falak általában még éppen elég vastagok ahhoz, hogy a konnektorokat és a villamos hálózatnak legalább a gerincvezetékeit kábelcsatornákban rejthessük el. Alapvető probléma, hogy a panelek falai annyira instabilak a statikusság szempontjából, hogy újabb csatornák bevésése még mellékfalak esetében sem ajánlott. A rendszer bővítése így a felszínen futó, sarkokban elhelyezett, jól takart kábelcsatornák segítségével történhet. Az ilyen megoldással világítást, de akár konnektorokat is kényelmesen elvezethetünk a helyiségek bármelyik pontjába, ellenben érdemes lesz számolni a plusz terheléssel is, így a bővítés előtt felújítani a központi hálózatot vastagabb vezetékekkel, mert a túlterhelés általános zárlatot és más problémákat okozhat lakásunkban.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?