Villanyszerelés lépésről lépésre

A villanyszerelésről a legfontosabb tudnivaló nem más, minthogy szakmunkának tekinthető, vagyis a legfontosabb dolog vele kapcsolatban nem más, minthogy sosem szabad félvállról venni, mert az életünkkel, saját testi épségünkkel játszunk. A villanyszerelés lépésről lépésre elsajátítható ugyan, azonban vannak bizonyos határok, amiket nem árt betartani. Egy konnektor vagy egy kapcsoló cseréje ugyanis kellő körültekintéssel általunk is kivitelezhető lesz, de amennyiben egy egész helyiséget szeretnénk vezetékezni, ahhoz már nem árt a szakszerű segítség.

Villanyszerelés lépésről lépésre, alapfokon

Noha a villanyszerelés valóban egy szakmunka, általánosságban kijelenthető, hogy igencsak nagy problémákkal kell szembenéznie annak, aki legalább egy kicsit nem konyít a témához. Szerencsére a konnektorok és a kapcsolók nagy általánosságban csak ritkán mennek tönkre, a villanykörték cseréjéhez pedig nem kell diploma, ellenben ha egy kicsit alaposabban bele kell nyúlni a rendszerbe, ahhoz már fontos lesz ismerni az alapokat.

Talán megdöbbentő lehet, de a legfontosabb tudásunk a témában nem más, minthogy tisztában legyünk saját korlátainkkal. A villaszerelés lépésről lépésre sajátítható el, így a legáltalánosabb alapoktól kell kezdenünk, miszerint még a legalapvetőbb villanyszerelési munkálatoknak is csak akkor álljunk neki, ha már meggyőződtünk arról, hogy a berendezést vagy a helyiséget áramtalanítottuk. Ha berendezési tárgyról van szó, elegendő lesz csak kihúzni a konnektorból, ha viszont a rendszer részéről beszélünk – például csillárt cserélünk – akkor érdemes lekapcsolni a központi automatát a biztonság kedvéért. A szerelés csak így lehet biztosan veszélytelen.

Lámpakapcsolóhoz, de csak konnektorhoz is kizárólag akkor nyúlhatunk hozzá, ha lekapcsoltuk a megfelelő áramköri biztosítót. Tudniillik ezekben mind fázis fut, amelyek megérintésével bizony halálos áramütés is érhet minket. Ha a villanyszerelés lépésről lépésre történő elsajátítása a cél, mindig ezzel indítsuk meg a munkát, és jó tanácsként érdemes még az áramtalanított konnektort is duplán ellenőrizni, így kiszűrhetjük a kóboráram lehetőségét, ami szintén kellemetlen, noha nem halálos áramütést okozhat.

Az általános villanyszerelési teendők

A legtöbb otthonban általában egészen általános villanyszerelési feladatokat kell elvégeznünk, amelyek szintén mindig az áram lekapcsolásával kezdődik. Ilyen munkák például a meglazult konnektorok visszaigazítása, a kapcsolók cseréje, de sok családapa bevállalja egyedül a konnektorok vagy a csillárok cseréjét is. Ezek kapcsán fontos azért kicsit kibővíteni az alapismereteket, így a villanyszerelés lépésről lépésre valóban megvalósulhat.

Általános tudnivalók közé sorolható ilyen esetekben az, hogy melyik kábelszín pontosan mit is jelent. Főként a konnektorok, de más áramvezetékek esetében is általános és egységesen elfogadott színrendszer alapján történik a vezetékek behelyezése, azáltal amennyiben például kiszerelünk egy konnektort, akkor egy fekete, egy kék és egy zöld/sárga vezetéket látunk majd. Ezek közül jegyezzük meg, hogy a fekete mindig a halálos fázis, amit áramtalanítás után természetesen nyugodtan megfoghatunk, de ha bekötött és áram alatt lévő konnektorban matatunk, akkor soha ne fogjuk meg. A kék vezeték ezzel szemben a nulla, míg a zöld és sárga csíkos a földelés, avagy az érintésvédelem. Ezek normális esetben nem rázhatnak, de bekötött konnektor vagy működő elektromos hálózat esetén egyiket sem ajánlatos megfogni.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?