Villanyszerelés lépései amit érdemes betartania

Az otthoni villanyszerelés nem egy okos dolog, de nagyon sokan inkább megoldják a kisebb munkákat és nem hívnak szakembert. Ha már így van, akkor nézzük, mely lépések követik egymást egy szakszerű és a lehetőségekhez képest biztonságok szerelés során. Azért kell kihangsúlyozni, hogy a lehetőségekhez képest biztonságos, mert az áram legrosszabb tulajdonsága, hogy soha nem lehetünk teljes biztonságban.

8 Fontos lépés a villanyszereléshez

1. A munkafolyamat megtervezése. Mindig először tervezzük meg, hogy milyen munkát fogunk végezni. Ehhez fel kell mérni a terepet, a rendelkezésre álló anyagokat, szerszámokat és meg kell tervezni, hogy mit is fogunk csinálni. A villanyszerelésnek ötletszerűen nekiállni életveszélyes lehet.

2. Előkészületek. Ha megterveztük a munkát, elő kell készíteni a terepet és magunkat is a zavartalan szereléshez. Mindenképpen öltözzünk fel. Ha nyár van, meleg, akkor is érdemes vastagabb ruhát felvenni, lehetőleg hosszú ujjú felsőt, hosszú szárú nadrágot, valamint gumi talpú cipőt. A szerelésekhez lehet kapni speciális kesztyűt, ezt se hagyjuk ki. Távolítsuk el a zavaró dolgokat és készítsük elő mindazt, amire szükségünk lehet. A gyereket és háziállatot is fontos eltávolítani a munkaterületről. Víz, nedvesség ne legyen a közelben és a kezünk, meg mi magunk is legyünk szárazak.

3. Mielőtt megkezdenénk a szerelést, áramtalanítsuk a hálózatot. Ez a lehető legfontosabb lépés, hiszen ha áram alatt marad, halálos áramütést szenvedünk, amint a csupasz vagy sérült borítású vezetékhez hozzáérünk. A kismegszakítókkal történő részleges áramtalanítás nem a legbiztonságosabb, ezért inkább kapcsoljuk le a biztosító táblán található főbiztosítékot.

4. Gondoskodjuk arról, hogy senki ne kapcsolhassa vissza az áramot, mialatt dolgozunk. Ezt megtehetjük úgy, hogy szólunk a családtagoknak, vagy úgy, hogy akkor állunk neki a szerelésnek ha biztosan egyedül leszünk ez idő alatt otthon, de egy cetlit is ki lehet ragasztani a biztosítótáblára. Ha társasházban lakunk és a biztosítószekrény a lakáson kívül helyezkedik el, akkor mindeneképpen szükséges a cetli. Régebbi biztosítékok kitekerhetők voltak, ez esetben a kitekert biztosítékot vigyük magunkkal.

5. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a szerelni kívánt eszköz vagy hálózat valóban nincs áram alatt és az áramtalanítás sikeres volt. Ezt megtehetjük egy fáziskeresővel, mint például a fázisceruza, de komolyabb eszközre sem árt beruházni a biztonság érdekében.

6. Ha nincs áram, nincs víz, nincs semmi zavaró tényező, nekiláthatunk a munkának. Ha vezetékekkel dolgozunk, akkor sok esetben falat is kel vésni, ez mondjuk talán előkészület, de ekkor is érdemes már lecsapni a biztosítékot. Minden esetben, ha elektromos hálózaton végzünk munkát, végezzünk el egy általános ellenőrzést is. Ezt ugye tudásunkhoz mérten tudjuk elvégezni, de legalább a látható sérülések, hibák keresésével nagyobb biztonságban lehetünk. A vezetékek helyzetét, bekötésüket nagyon fontos megfigyelni, a későbbiekben ez fontos lesz.

7. Ha vezetékcseréről, a hálózat bővítéséről, konnektor beszereléséről vagy új lámpa beszereléséről van szó, akkor nagyon fontos, hogy a megfelelő vezetéket a megfelelő vezetékkel kössük össze. A fázisvezető a fekete vagy barna, a nullavezető a kék, a sárga-zöld sávos vezeték pedig a védővezető. A vezetéket ne sodrással vagy szigetelőszalagozással kössük össze!

8. Ha sikerült összekötni a vezetékeket, ellenőrizzük mégegyszer, hogy valóban nem toltunk-e el valamit. Ha minden rendben, szereljük vissza a burkolatokat, az eszközök fedőlapjait.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?