Villanyszerelés fürdőszobában

A villanyszerelés a fürdőszobában mindig nagyobb körültekintést és szakértelmet kínál, noha ez csak és kizárólag abban az esetben igaz, ha éppen most alakítjuk ki egy fürdőszoba elektromos rendszerét. Már meglévő elektromos szisztéma karbantartásakor ugyanis leginkább csak arra kell vigyázni, hogy nagy párában vagy vizes környezetben, esetleg éppen egy víztócsában állva soha ne álljunk neki még áramtalanított konnektor vagy kapcsoló cseréjének, illetve szerelésének sem, mert annak nem várt következményei lehetnek.

Villanyszerelés fürdőszobában, szabvány szerint

Az Európai Uniós országokban, így köztük Magyarországon is egy külön szabvány, konkrétan az MSZ 1600-as sorozat rendelkezik az 1000V-nál nem nagyobb feszültségű, erősáramú berendezésekről, amelyben szó esik a nedves helyiségekről is. Ennek értelmében nedves helyiségnek minősül az összes olyan tér, amelyben a páratartalom rendszeresen meghaladhatja a 75 százalékot, ezen felül pedig páralecsapódás veszélye áll fenn. Egy hagyományos otthonban ez általában a fürdőszobára a legjellemzőbb, de toalettek, rosszabb szellőzéssel ellátott pincehelyiségek, mosókonyhák és konyhák is beleeshetnek a szabályozásba.

Amennyiben a villanyszerelés fürdőszobában zajlik, az első és legfontosabb dolgunk, hogy a szabvány szerint négy sávra osszuk fel a helyiséget. A fürdőkád és a zuhanyzótálca közvetlen közelében például a nullás zónát találjuk, ahol legfeljebb 12V-os változó, érintésvédelemmel ellátott, törpefeszültségről táplált villamos berendezést létesíthetünk. Az első és a második sávban kizárólag villamos forróvíztároló helyezkedhet el, valamint olyan villamos berendezés, ami a gáz- és olajtüzelésű készülékek egyes berendezéseit üzemelteti. A 3. sávban a helyiséget fűtő villamos készülékek kaphatnak helyet – a lehető legtávolabb a kádtól és a zuhanytálcától –, amit legalább 2,25 méteres magasságban kell felszerelniük a kivitelezőknek a szabály szerint.

Fő az elővigyázatosság

Egy fürdőszobában az elektromos eszközök és készülékek alkalmazásával minden esetben nagyon fokozott elővigyázatosság szükségeltetik. Ezt már a tervezés során fontos figyelembe venni, hiszen a villanyszerelés a fürdőszobában is leginkább azzal kezdődik. Érdemes a fenti sávos megoldás mellett például csapófedeles konnektorokat használni ahhoz, hogy a pára közvetlenül ne telepedjen meg a belső térben, mert amennyiben így használunk például valamilyen hajszárítót, akkor könnyedén áramütés érhet minket. Amennyiben lehet, a fürdőszobában egyáltalán ne is legyen konnektor, kivéve abban az esetben, ha ott a mosógép, vagy más eszköz, de a hajszárítót például használjuk inkább folyosón vagy szobában, távol a fürdőtől, ha ugyanis véletlenül beleejtjük a vízzel teli fürdőkádba, akkor azzal veszélybe sodorhatjuk magunkat.

A villanyszerelés a fürdőszobában kiemelkedően felelősségteljes feladat, és feltétlenül tudni kell vele kapcsolatban, hogy a rendszer kiépítése során a vezetékcsatorna alkalmazását mindig kerülni kell. Ha ez valamiért elkerülhetetlen, akkor is inkább a levehető fedelű, műanyag vezetékcsatornát alkalmazzuk, amelynek fedelét kizárólag szerszámmal tudjuk levenni. Az ilyen vezetékcsatornát a földtől mindig 2,25 méteres magasságban kell elhelyezni, és mindig gondolni kell arra, hogy pára esetén víz gyűlhet benne össze, így üssünk lyukat a doboz aljába, hogy onnan a cseppek ki tudjanak folyni, és ne okozhassanak zárlatot. Legyünk tehát mindig kellően óvatosak!

Share Button

Vélemény, hozzászólás?