Villanyszerelés a pincében

A villanyszerelési munkálatok az esetek egy jelentős részében bizony nem csak jó körülmények között zajlanak, hanem például vizes, nedves környezetben, így pincékben vagy garázsokban is. A villanyszerelés a pincében alapvetően ugyanúgy zajlik, mint más helyiségekben, azonban a különleges helyszín miatt figyelembe kell majd vennünk az ide vonatkozó szabványokat, a különleges igényeket és a tűzvédelmi előírásokat is – noha ma már a legtöbb ilyen helyiség kialakítása szinte megegyezik a lakóhelyiségekével.

Villanyszerelés a pincében – az általános jellemzők

Ha a villanyszerelés a pincében történik, akkor szinte minden esetben az úgynevezett süllyesztett szerelést, avagy a süllyesztett módszert kell alkalmaznunk, amit az építési technológia figyelembevételével számtalan formában kivitelezhetünk. Főként a pincék esetében fontos figyelembe vennünk, hogy nagy általánosságban egy erősen nedves környezetről van szó, ahol gyakran ipari munkavégzés is történhet, tehát nem csak a 220-as konnektorok felszerelésére kell koncentrálnunk – noha ez minden esetben megrendelői, illetve saját igény kérdése. A pincékben – mivel általában a házak legfőbb tartószerkezetei – általában a falakon kívüli szerelések a jellemzőek. Ennek a hátránya, hogy minden szem előtt van, tehát nem túl praktikus, ellenben nagy előnye, hogy könnyen hozzáférhető, bármikor cserélhető, módosítható vagy bővíthető is a rendszer.

Fontos figyelembe vennünk, hogy amennyiben a villanyszerelés a pincében zajlik, akkor nagy valószínűséggel ott kell majd elhelyeznünk az elosztó szekrényeket is, amelyek megléte ezekben a helyiségekben tűnnek a legkevésbé zavarónak. Fontos lesz továbbá figyelembe venni azt is, hogy a pince egy sötét helyiség, ahol bizony óriási szükség lesz a megfelelő világításra. Ehhez be kell majd építenünk a rendszerbe egy nagyobb teljesítményű világító egységet, amit a nagyobb terhelés miatt fontos lesz belekalkulálni a kiépítés során.

Figyeljünk a biztonságra

Ha a villanyszerelés a pincében zajlik, az minden esetben magába foglalja a konnektorok telepítését is. Egy szimpla lakóházban a konnektorok általában a földszinthez közel helyezkednek el, azonban a pincékben ezt a megoldást el kell felejtenünk, és minél magasabbra, lehetőleg fejmagasságba kell elhelyeznünk a dugaszolóaljzatokat. Hogy miért? A válasz egyszerű: a pincék egyik negatív tulajdonsága, hogy hajlamosak beázni, így még a legjobban szigetelt alagsorok esetében is megsérülhet valami, vagy utat találhat magának a víz, így könnyedén arra eszmélhetünk, hogy a pincében nyakig ér a víz. Ha a konnektorokat a földhöz közel helyezzük el, akkor ez nagyon könnyen óriási zárlatot idézhet elő a rendszerben, ugyanakkor ha fejmagasságban vannak a konnektorok megkíméljük a rendszert egy teljes zárlattól, újraszereléstől, és nem kizárt, hogy magunkat is egy halálos áramütéstől.

Fontos meghatározni továbbá, hogy a garázs milyen funkciót tölt majd be az életünkbe. Ha csak tárolásra használjuk, akkor bizonyára nem kell bele túl komoly elektromos rendszer, de ha barkácsolnánk is benne, esetleg műhelyként alkalmaznánk, és nagyobb teljesítményű gépek üzemeltetése is kilátásban van, akkor egy nagyon komoly elektromos rendszer kiépítésére lesz szükségünk, aminek kiemelkedően nagy a terhelhetősége. Ha ez utóbbi áll fenn, be kell építenünk egy háromfázisú csatlakozó táblát is, sőt mi több, célszerű fi relével ellátni a helyiséget, hogy függetleníteni tudjuk a lakástól, így elkerülve a kellemetlen áramingadozásokat.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?