Villanyszerelés a padláson

A padlás és a tetőtér villanyszerelése általánosságban megegyezik a lakószintek villanyszerelésével, de azért természetesen vannak alapvető különbségek is, amelyeket nem árt szem előtt tartani. A villanyszerelés a padláson például nagyobb nehézségeket okoz, ha gipszkarton falak és mennyezetek találhatók benne, ezen felül pedig nagyobb védelem szükségeltetik a tűzveszély tekintetében is, amiből kifolyólag például nem alkalmazhatunk kötődobozokat sem. Hogy mit kell még tudni a témában?

Villanyszerelés a padláson, az alapoktól

Ha a villanyszerelés a padláson történik, az tűzveszély minimalizálása mellett rendkívül fontos, hogy figyelembe vegyük a helyiségeken keresztül vitt csöveken a hőhíd hatását, aminek során pára csapódhat le, és így nedvesség jut a lámpákhoz, valamint a kötődobozokhoz. Ez zárlatot és üzemzavart egyaránt okozhat, így amennyiben van lehetőség a padláson vagy a tetőtérben elosztótábla elhelyezésére, akkor ez minden esetben célszerű és indokolt is, méghozzá azért, mert a tetőtérhez tartozó zárlati áramvédelem, a fi relé és a túlfeszültség elleni védelem csak így és itt valósulhat meg. Ilyen esetben gondoskodni kell róla, hogy a főelosztótól egy külön tápvezetéket vigyünk fel a padlástérbe, ezáltal az egyes áramkörök innen kerülhetnek szétosztásra.

A lakást a villanyszerelés során áramkörökre kell felosztani, ami a padlás esetében különösen igaz, tehát nem vonhatjuk össze például a spájzzal vagy a fürdővel, külön helyiségként kell tekinteni rá. Sőt mi több, amennyiben a villanyszerelés a padláson valósul meg, és esetleg konkrét szobák vannak kialakítva odafent, egyszóval egy kész lakókörnyezetről beszélünk, akkor ez a felosztás még fontosabb lesz. Ehhez meg kell határoznunk a dugaszoló aljzatok számát, méghozzá úgy, hogy mindenhová jusson, de azért ne legyen belőle túl sok a tűzveszélyességi tényezők miatt. Részben kivételt képeznek ez alól a tetőterek, ahol rendszerint téglafalban lehet vezetni az áramkábeleket.

Fontos figyelembe venni

A villanyszerelés a padláson nagy körültekintést igényel, hiszen gyakran nincsenek téglafalak. Ilyen esetben az áramot árnyékolt vezetékekkel tudjuk áthúzni a helyiségeken, de ha ragaszkodnánk a süllyesztett technológiához, akkor gipszkarton falak esetén a sorolható dobozokat célszerű alkalmazni, amelyek akár egyetlen csavarral is rögzíthetőek. A gipszkarton falakban a vezetékeket hagyományos kábellel is elhúzhatjuk, azonban biztonságosabb és praktikusabb megoldás a csöves szerelési módszer. Sokan tűzveszélyességi okokból ezt nem ajánlják, de ma már léteznek olyan fejlett kiegészítők, mint például az olyan dobozok, amelyek gázképződés hatására lezárnak, és meggátolják a tűz terjedését.

Ha a ház most épül, és szeretnénk előrelátók lenni, akkor érdemes az aljzatba bebetonozni a csöveket annak érdekében, hogy ott húzhassuk el az áramvezetékeket, ezzel ne csak minimálisra csökkentve a veszélyt, hanem jelentősen csökkentve a későbbi problémákat is. Ebben az esetben természetesen fontos egyeztetni más szerelőkkel is, hiszen a padlóban más vezetékek és egyebek is futhatnak, így a gépészeti szerelvényezést végző szakemberrel mindig egyeztessünk, aki majd kellő mennyiségű érpárt tud kiépíteni nekünk a padlástér elektromos hálózatához. A legfontosabb azonban mégis mindig az, hogy a padlástér villamosítása előtt felmérjük saját igényeinket, és alapos terv szerint dolgozzuk ki az áramhálózatot annak érdekében, hogy az utána ne csak esztétikus legyen, hanem biztonságosan működhessen.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?