Villanykapcsolók és konnektorok ellenőrzése, javítása házilag

A villanykapcsolók és konnektorok szerelése nagy általánosságban nem mindig tekinthető szakmunkának – legalábbis abban az esetben, ha egy villanyszerelő korábban szakszerűen elvégezte otthonunkban az elektromos hálózat kiépítését, egyszóval biztosan nem érhet minket meglepetés. Merthogy amennyiben az elektromos vezetékek nem szakszerűen kerülnek bekötésre, rengeteg kellemetlenség érhet minket, így például akár olyan abszurd dolgok is előfordulhatnak, minthogy a nulla vagy a földelés helyén a fázist találjuk, aminek az eredménye halálos áramütés is lehet.

Villanykapcsolók és konnektorok cseréje és ellenőrzése

A konnektorok olyan dugaszoló aljzatok, amelyekből villás duók segítségével áram alá helyezhetjük elektromos berendezéseinket. Léteznek falba süllyesztett, de falon kívül változataik is, ezen felül kétsarkú, valamint kétsarkú és védőérintkezéssel ellátott változatok is. Amennyiben egy konnektor tapintásra túl meleg, esetleg nem működtethető vele elektromos készülék, akkor nagy valószínűséggel a dugaszaljzat meghibásodott. Amennyiben ezt tapasztaljuk, esetleg azt, hogy a csatlakozóaljzat fedőlapja meghibásodott – eltört vagy megrepedt –, a konnektort nem szabad tovább használni, hanem haladéktalanul ki kell cserélni, mert halálos áramütést, de akár tüzet is okozhat.

Mielőtt új konnektort szerelünk fel, kapcsoljuk le a hálózatról, és erről mindig győződjünk is meg. Miután szétszedtük a konnektort, győződjünk meg arról, hogy a vezetékek nem sérültek-e meg. Amennyiben kormot vagy koszt találunk rajtuk, a szigetelést hántsuk le 15-20 mm hosszúságban egy szike segítségével. Amennyiben a dobozban két vezeték van – fekete és kék –, akkor csak fázis és nulla van, földelés nincs. Ilyenkor mindegy, hogy melyiket hová kötjük. Amikor három vezetéket találunk, akkor a fentiek mellett egy sárga és zöld csíkos kábel is lesz a csatornában, amit a villanykapcsolók és konnektorok esetében is a megfelelő helyre kell bekötni, a másik kettő kapcsán mindegy.

A villanykapcsolókról

A villanykapcsolók és konnektorok esetében előbbiek általában sokkal egyszerűbbek, mint a dugaszolóaljzatok cseréje. A villanykapcsolók szintén lehetne a falba süllyesztettek, de gyakoribban a falból kiemelkedőek. Egykoron a forgócsapos megoldás volt az egyetlen ismert megoldás, de ma már ezek nem léteznek, csak a billentő karos kivitelezéssel rendelkezők. Egy villanykapcsoló rendeltetése sokféle lehet annak függvényében, hogy milyen változatot szereltünk fel, hiszen léteznek egy- és kétsarkú, direkt csillárkapcsolók és alternatív kapcsolók is, amit a vásárlásnál mindig figyelembe kell vennünk, illetve közölnünk az eladóval.

Ha a villanykapcsolók és konnektorok esetében sérülést tapasztalunk, azt azonnal és haladéktalanul cserélnünk kell, és gondoskodni arról, hogy a kapcsolót senki se használhassa, mert az akár halálos áramütést is eredményezhet. A sérüléseken ugyanis hozzáérhetünk a fém alkatrészekhez, de behatolhat rajtuk a pára, ami szintén nagyon veszélyes lehet. A villanykapcsoló szerelése előtt a konnektorokhoz hasonlóan szintén a feszültségmentesítés az első feladat, majd a sérült kapcsoló leszerelése, a kábelek ellenőrzése, esetleges korrekciója – utóvágás, leszigetelés, és a többi. Érdemes a kiszerelés során figyelembe venni, hogy az egyes kábelek pontosan hová is csatlakoztak a kapcsolón belül, és ugyanúgy visszakötni a kábeleket, amelyek elve a konnektorokéhoz hasonlatos. Egy kapcsolót soha ne helyezzünk újra áram alá addig, amíg nem helyeztük vissza teljesen a falba, és nem tettük rá a védőburkolatot.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?