Villanykapcsoló bekötések

A villamossági szerelvényekhez nagy általánosságban még a legnagyobb otthoni barkácsolók sem szívesen nyúlnak hozzá, ami nem véletlen, hiszen bár a burkolatot általánosságban – jó villanykapcsoló bekötések esetén – veszély nélkül eltávolíthatjuk, ellenben azon túl már gyakran az életünkkel játszhatunk, ha nem tudjuk a biztonsági előírásokat. Nem elég továbbá az sem, ha azt ismerjük, hogy miként kell bekötni egyféle villanykapcsolót, hiszen számtalan formája létezik – egy- és kétpólusú, csillárkapcsoló, zsalukapcsoló, számítástechnikai- vagy telefonos kapcsolók és így tovább –, amelyek más és más működési elvet alkalmaznak, ebből kifolyólag problémát okozhatnak a beszerelés során.

Villanykapcsoló bekötések? Kezdjük a biztonsággal!

Ha rendelkezünk az alapevő ismeretekkel, ezen felül pedig betartjuk a legalapvetőbb biztonsági előírásokat, akkor a villanykapcsoló bekötések otthonunkban is könnyedén kivitelezhetők. A legfontosabb például az, hogy tudjuk, hol kell áramtalanítani az adott kapcsolót vagy hálózatot, hiszen anélkül elviekben a burkolat eltávolítását sem szabadna megkezdeni, de a szerelési munkálatokat végképp nem. Meg kell tanulnunk megkülönböztetni továbbá az egyes vezetékeket a színük szerint, ezáltal tudni illik, hogy a fekete mindig a fázis, a halálos áramot vezető, a kék a nulla, a zöld és sárga csíkos pedig a földelés.

Természetesen összességében nem elegendő tisztában lennünk azzal, hogy a vezetékek mire valók, hanem azt is tudni kell, hogy a villanykapcsoló bekötések során pontosan melyik és hová is kerül. Ezeket általában egyértelmű jelölések mutatják a konnektorokon és a kapcsolókon, ezen felül azonban szinte ahány kapcsoló, annyiféle megoldás mutatkozik ebben a tekintetben. Azzal soha ne kísérletezzünk, hogy az egyes vezetékeket úgy teszteljük le, hogy visszakapcsoljuk az áramot, erre ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha már a kapcsolót visszahelyeztük a falba, és rátettük a burkolatot is.

A kapcsoló szerelése öt lépésben

A villanykapcsoló bekötések nagy általánosságban öt műveletből épülnek fel. Az első részhez sorolható az előkészítés, amelynek során áramtalanítunk, szétszedjük a meglévő kapcsolót, vagy ha még szűz dobozba tesszük, akkor megtisztítjuk a dobozt, és letekerjük a vezetékekről a szigeteléseket, illetve ha nem készítették elő a kábeleket, akkor kis mértékben meg is kell metszeni a végüket a művelethez. Ezt követően hozzákezdhetünk a bekötéshez. Ebben az esetben találkozhatunk rugós megoldással, amelynél lényegében csak a helyére kell pattintani a vezetékeket, de ott a csavaros módszer is, amikor egy csavarral kell a helyére szorítani a vezetéket.

Ha a vezetékek a helyükön vannak és feszesek, a kapcsolót visszatolhatjuk a dobozba úgy, hogy a vezetékek ne akadályozzák a kapcsolót vagy a konnektort a működésben. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem három, hanem négy vezeték lenne bekötve, azt feltétlenül szigeteljük le, és hajtsuk vissza a vezető csőbe. A falba való beszerelés egyébiránt e rögzítő karmok meglazításával kezdődik, amit aztán nekifeszítünk a falnak akkor, ha a kapcsoló már a helyén van. Miután a kapcsoló belső része a helyére került, és bele is szorítottuk a dobozba a karmokkal, visszapattinthatjuk a takaró díszeket, valamint a kapcsolókat, és az áram visszakapcsolásával kipróbálhatjuk a frissen szerelt új kapcsolót. Fontos: ha problémát tapasztalunk, hirtelen felindultságból soha ne szereljük szét a kapcsolót újra addig, amíg áram alatt van, előtte mindig kapcsoljuk le a hálózatról.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?