Villany vezeték törés védelem

A villanyvezetékek, azaz elektromos vezetékek nagyon érzékeny és veszélyes berendezések, ezért számos megoldást fejlesztettek ki a védelmük és a védelmünk érdekében. Az elektromos vezetékeket például törésvédelemmel kell ellátni. Ezt többféle módon lehet megoldani, például flexibilis szigeteléssel vagy teljes fixálással.
Többféle vezeték létezik, mind anyagát, vastagságát, funkcióját, szigetelését tekintve.

Van három fő csoport, amibe besorolhatók a terhelhetőségük alapján:

A csoport: vakolat alatti védőcsőbe, vezetékcsatornába húzott vezetékek (lakások belső vezetékeinek kivételével)

B csoport: vakolatba helyezett MM falvezetékek, kábelszerű vezetékek, szabadon elhelyezett több erű közös burkolatú vezeték, hordozható készülékek csatlakozózsinórjai , lakások villamos alapfűtésének vezetékei.

C csoport: szabadon szerelt egy erű vezetékek, és lakások fogyasztásmérő utáni vezetékei mind védőcsöves, mind vakolatba szerelt kivitel esetén (villamos alapfűtés kivételével)

A törésvédelemnek nem sok szerepe van akkor, ha fix vezetékekről beszélünk, így például a falban futó vagy a falon kívül csőben futó vezetékek esetében a törésvédelem elhanyagolható szempont.

A törésvédelem ott kerül előtérbe, ahol mozgó vezetékekről beszélünk.

A különböző elektromos berendezések esetében fordul elő az, hogy az eszközt mozgatva a vezeték állandó mozgása és a kisebb eszközök elpakolása révén a vezetékben valahol törés keletkezik. Ez leginkább a villás csatlakozónál vagy az eszköz közvetlen vezetékkivezetőjénél szokott jelentkezni, de a vékonyabb vezetékeken szinte bárhol előfordulhat.

Itt van például a vasaló. A régi vasalóknál a vezeték fixálva volt az eszközön, így ahogy mozgattuk, a vezeték nyúlott, nem tudott elforogni. Az új eszközöknél már forgóvezetéket alkalmaznak, ami nem egy külön vezetékfajta, hanem a bekötés módja más. A villás csatlakozónál a vezeték nem lehet forgó, mert az túl veszélyes lenne, de bőven elég az, ha az egyik ponton tud igazodni a mozgáshoz.

A botmixerek, egyes háztartási kisgépek vagy hajszárító esetében is, az új, minőségi modellek ilyen vezetékezéssel vannak ellátva. Ennek nagy előnye, hogy a vezeték nem fog megtörni a készülék oldalán, és nem következik be az eszköz meghibásodása vagy áramütés. Ettől függetlenül a tárolásnál még mindig figyelni kell arra, hogy ne hajlítsuk túl kicsi szögben a vezetéket, ha össze akarjuk tekerni, mert így is megtörhet. A törésvédelemre szolgál még a vastag és masszív szigetelés is. A vasalóknál most már textilszigetelést használnak, de a hajszárítóknál vastag, kemény műanyagot.

A kisebb eszközök, mint a különböző notebook vagy telefon töltők, nincsenek ilyenfajta elforgó bekötéssel ellátva és a vezetékeik is gyakran nagyon vékony, finom kis huzalok. Ezek felettébb hajlékony holmik, ám nagyon könnyen megtörhetnek és akkor veszélyessé válnak. Érdemes odafigyelni a vezetékek épségéra, így megőrizve az elektromos eszközeink hosszú élettartamát. Nem csal elromolhat egy eszköz attól, ha vezetéke megtört. Az áramütés ellen már számos védelem áll rendelkezésünkre. Az új, drágább eszközök önmaguk már fel vannak szerelve áramvédő kapcsolóval, ami a túláramot nem engedi, de a biztosítótáblába, ha új szintén van Fi-relé, azaz életvédelmi relé, ami 0,03 Amper túláramnál már nem enged meg többet. Ennek ellenére fő a biztonság. Egy törött vezeték veszélyes, mert ha nem is okoz halálos vagy nagy áramütést, tüzet vagy meghibásodást nagyon is könnyen okozhat.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?