Tudj meg a konnektorokról mindent!

A konnektorok kapcsán a legtöbben általában csak annyit tudnak, hogy ezek azok a szerkezetek, amelyek a falba építve, esetleg hosszabbítón keresztül képesek életre kelteni elektromos berendezéseinket. A konnektorokról mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy haszontalanok lennének, hiszen mindennapjaink szerves részét képezik, gondoljunk csak bele abba, hogy egy nap hányszor használjuk őket a mindennapi tevékenységeink során. Ennek ellenére azonban mégis csak nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy a világon például milyen sokféle konnektor létezik, hiszen a Magyarországon ismert szabvány csak egy a sok közül.

Te a konnektorokról mindent tudsz már?

Bizonyára azért mi is tudunk érdekességekkel és különlegességekkel szolgálni neked, hiszen amennyiben például nyaralni indulunk a világ más országába, gondoskodnunk kell arról, hogy vigyünk magunkkal megfelelő átalakítót ahhoz, hogy csatlakozni tudjunk az adott ország elektromos hálózatához. A konnektorokról mindent ugyanis nem találsz meg az utazási kalauzokban, ami olyannyira igaz, hogy például szinte mindenhol csak a kisbetűs részben írnak arról, hogy Londonban vagy New Yorkban egyaránt más hálózati dugók várnak ránk, mint itthon.

Bár a konnektorokról mindent el lehet mondani, de azt azért szerencsére nem, hogy minden országban különböző szabványt alkalmaztak volna, sőt mi több, ma már ezt is könnyedén áthidalhatjuk úgy, ha veszünk egy univerzális adaptert, aminek köszönhetően akár tízféle dugaszolóaljzathoz is át tudjuk alakítani a hazánkban is ismert szabványt. Ha ugyanis például ellátogatunk Dublinba vagy Manchesterbe, egészen más konnektorokkal fogunk találkozni, amelyek kifejezetten nagyobbak, mint az általunk ismertek. Ennek az oka nem más, minthogy az ottani konnektorokban egy külön biztosíték is megtalálható, odakint ugyanis a második világháború után így próbáltak meg rezet megtakarítani azzal, hogy nem alkalmaztak külön biztosítószekrényeket, mint például nálunk.

A világ konnektorai

Ha a konnektorokról mindent meg szeretnénk tudni, érdemes a tengerentúlon is körülnézni, ahol a manapság használt dugaszoló aljzatok ősét 1904-ben találták fel. Ez egy egyszerű, kéttűs megoldáson alapult Harvey Hubbell szabadalmaztatásában, amit 1928-ban módosítottak háromtűs változatra. Noha a második világháború előtt az államokban megpróbálták egységesíteni a rendszert, ez a valóságban mindmáig nem valósult meg, így egész Amerikában más és más szabványokra kell számítanunk.

Az általunk használt konnektor története 1926-ra nyúlik vissza Németországba. A Schuko néven elhíresült dugaszolóaljzat szinte a teljes kontinensen általánossá vált, de azért nem mindenki áll be a sorba, így Svájcban és Hollandiában is különböznek a formátumok. A konnektorok kapcsán fontos, hogy nem csak formailag különböznek, hanem természetesen az általuk közvetített elektromos áram tekintetében is találkozhatunk különbségekkel. Mi, Magyarországon például 230 voltos feszültséget alkalmazunk, de Quitóban például mindössze 110 voltot, Sydney-ben pedig 240 voltot.

Mint láthatjuk tehát, a konnektorok tekintetében a világ rendkívül sokszínűnek tekinthető, amire utazás előtt érdemes felkészülni, és megfelelően tájékozódni, nehogy a helyszínen ütközzünk problémába, és emiatt ne tudjuk feltölteni például telefonunkat. Ami tény, hogy ez a változatosság az elektromos készülékek gyártóit is időről-időre kikezdik, holott évtizedekkel ezelőtt még a mainál is rosszabb volt a helyzet. Talán egyszer eljön annak a napja, hogy az egész világon olyan konnektort alkalmaznak majd, mint mi.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?