Mik egy villanyszerelő feladatai?

A villanyszerelő szakma bizony egy nagyon szép, ámde korántsem veszélytelen, nagy felelősséggel járó szakág, amivel kapcsolatban sokan általános tévedésben vannak, hiszen nem tudják, hogy mik is tartoznak pontosan egy villanyszerelő feladatai közé.

A villanyszerelő feladatai általánosságban

Egy villanyszerelő feladatai közé általánosságban a villamos fogyasztók áramellátásához szükséges vezetékrendszer teljes körű kiépítése, karbantartása és javítása tartozik. A szakemberek így a tervezéstől kezdődően az üzembe helyezésig bezárólag konkrétan mindent el tudnak végezni. Általános feladatok lehetnek ilyen esetben a vezetékek keresztmetszetének meghatározása, a védelmek méretezése, a védőcsövek falba való elsüllyesztése, aa csatlakozó aljzatok felhelyezése, a vezetékek beszerelése, sőt mi több, az elektromos árammal működő klíma- és szellőző berendezések, valamint a fűtési rendszerek bekötése is.

A villanyszerelő feladatai között mindent megtalálhatunk, ami szüksége ahhoz, hogy egy ingatlan villamossági rendszere tökéletesen működjön. Szintén az ő feladatai közé tartozhat továbbá a tűzhelyek, a hűtőszekrények, a mosógépek, valamint a meleg vizes bojlerek javítása is, természetesen kizárólag addig a pontig, amíg az nem haladja meg a szakmabeli képességeit, a problémának tehát köze van az elektromossághoz, illetve az elektromos rendszerekhez. A villanyszerelő képes gyors és szakszerű segítséget nyújtani olyan esetekben, ha a lakásban rövidzárlat vagy elektromos probléma keletkezik, ezen felül a szakmához tartozik még az elektromos készülékek bekötése, általános ellenőrzése, üzembe helyezése, valamint karbantartása is – természetesen az ügyfelek tájékoztatása mellett.

A munkaterület is meghatározó

Egy villanyszerelő feladatait alapvetően meghatározhatja, hogy konkrétan milyen területen dolgozik, hiszen az építőiparban egészen más feladatok várnak rá, mint az energiaellátás területén. Egy villanyszerelő főbb területei lehetnek az építőipar, a különféle villamos állomások, de dolgozhat az általános szolgáltatás, valamint az erőművek területén is. A munkáját minden esetben műszaki dokumentáció alapján végzi el úgy, hogy közben figyelembe veszi a szakmai szabályokat és követelményeket, munkáját pedig minden esetben dokumentálja.

Természetesen a villanyszerelők feladatai az utóbbi években alaposan átalakultak – elsődlegesen a technológia térhódításának köszönhetően, ami nem valósulhatna meg az elektronika nélkül. Ennek megfelelően a jövő villanyszerelőinek már érteniük kell a legújabb elektronikus vezérlőegységekkel ellátott és felszerelt készülékekhez, valamint berendezésekhez is, főként azok üzembe helyezése, valamint szabályozása tekintetében. Különösen fontos ezen a téren a folyamatszabályozás, valamint az irányítástechnika is, ami rohamos fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, és egyre komolyabb kihívást jelent a villanyszerelők számára is.

Egy villanyszerelő számára nagyon fontos, hogy makulátlanul értsen a szakmájához, képes legyen mindig maximális figyelmet és felelősségtudatot alkalmazni, és megértse vezetőjének pontos utasításait, valamint magyarázatait, amit a lehető legpontosabb tudjon alkalmazni a gyakorlatban is. Egy jó villanyszerelő mindig lelkiismeretesen dolgozik, hiszen hatalmas felelősség nyugszik a vállán. Mindez annak ellenére is igaz, hogy sajnos a villanyszerelők egyáltalán nem tartoznak hazánkban a kiemelt keresettel rendelkezők közé.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?