Mi a teendő, ha a gyereket áramütés éri?

Az áramütéses balesetek jelentős részét a kisgyerekek szenvedik el. Ők még kíváncsisággal fordulnak minden felé, mai csak a környezetükben található, ám tapasztalatlanok, ezért fokozottan veszélynek vannak kitéve. Ha a gyereket otthon áramütés éri, azonnali segítség kell, nem lehet megvárni, hogy kiérjen a mentő. Összeszedtük, mit kell tenned, ha bekövetkezik a baj és azt is, hogy mi módon alakíthatod át az egész ház elektromos felszereléseit, hálózatát gyerekbiztossá.

Nagyon fontos, hogy az ösztöneidet elnyomva, ne nyúlj puszta kézzel a gyerekhez, mert téged áramütés ér és így nem fogsz tudni segíteni rajta. Máshogy kell megszüntetned az áramütéseket.

  1. Ha valamely elektromos eszköz miatt éri áramütés a gyereket, az első lépés, hogy azonnal húzd ki az eszköz hálózati csatlakozóját, vagy ha közelebb van, és gyorsabb megoldást nyújt, akkor kapcsold ki a biztosítékot. A csatlakozót valamilyen fából készült tárggyal húzd ki, ez ugyanis nem vezeti az áramot.
  2. Ha valami okból kifolyólag nem tudod megszüntetni az áramellátást, húzz egy gumitalpú lábbelit, teríts a talajra réteg száraz ruhát, és ezen közelítsd meg a gyereket. A legjobb, ha van a közelben egy gumi lábtörlő vagy deszka.
  3. Tekerj a gyerek dereka köré egy nagy törölközőt vagy valami hasonló holmit, és ennek segítségével távolítsd el az áramütést okozó elektromos berendezéstől, konnektortól. Ha nincs kéznél törölköző, egy fadarab is megteszi, lényeg, hogy el tudd vele húzni vagy tolni a veszélyzónából. Figyelj arra, hogy a tárgy ne legyen nedves, mert különben vezeti az áramot.
  4. Ha a gyereket eltávolítottad, azonnal vizsgáld meg. Van-e pulzusa, lélegzik-e, hallgasd a szívét. Ha nagy bajt észlelsz, azonnal hívd a mentőket, és az elsősegély órán tanult módon kezdd el újjáéleszteni. Ha életjeleket észlelsz, fordítsd stabil oldalfekvésbe, de mindenképpen hívd ekkor is a mentőt, hiszen nem vagy orvos és nem tudhatod, mit okozott a gyereknél az áramütés. Az orvos nem kihagyható az áramütés után.
  5. Vizsgáld meg, hogy az áramütés okozott-e égési sérülést a gyerek testén. Ha igen, akkor azonnal terítsd le a területet egy bőrhöz nem tapadó, tiszta ruhadarabbal.

A legjobb megoldás mindenképpen a megelőzés. Szerencsére számos módja van annak, hogy ellehetetlenítsd a gyerek és az áram találkozását. De egy fontos! Soha nem tudsz biztosra menni, ha áramról van szó, és ha gyerekről van szó. Ha pedig a kettőről együtt, akkor bizony a túlzott óvatosság fogalma megszűnik létezni. A legelső és legfontosabb, hogy a konnektorokat ellátod dugóval, ezzel már egy veszélyforrást ki is iktattál. Ez otthon védelmet nyújt, de ha vendégségben vagy más helyen jártok, lehet, hogy a szokatlan holmi (a dugó nélküli konnektor) nagyon is lázba hozza. Mindig figyelj rá! Ha a ház vagy lakás régi, akkor érdemes átvizsgáltatni (amúgy is) a vezetékezést, és ha esetleg nincs, beköttetni szakemberrel (csak vele) egy áramvédő kapcsolót és védővezetéket húzatni a hálózatba.

Nézd át az elektromos berendezéseket. A régiek vezetékezése nem biztos, hogy megállja a helyét, ezért cseréld le új eszközökre őket. Ha erre nincs módod, helyezd el úgy ezeket az eszközöket, hogy semmilyen módon ne jusson a gyerek a közelükbe. Az új készülékek esetében is figyelni kell, hogy a vezeték és maga az eszköz kellően el legyen zárva a gyerektől. A televíziót és sok más holmit nyilván nem pakolhatsz el, de a vezetékeket tudod úgy vezetni, hogy ne legyen szem előtt, láb alatt, a gyerek keze ügyében. Ha csak teheted, kerüld a hosszabbítózást, nagyon nagy veszélyforrás, gyerekkel összeeresztve.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?