Konyhai villanyszerelés lépései

A konyhai villanyszerelés egy kicsit veszélyesebb, mint más helyiségek, mert a konyhában víz is folyik és a víz és áram kombinációja nem szerencsés elegy. A konyhánál csak a fürdőszoba a veszélyesebb. A konyhában a szokásos lámpa, konnektor, kapcsoló kiépítésen, javításon, cserén kívül még az elektromos sütő, a főzőlap javítás, cseréje vagy bekötése lehet érdekes, de tulajdonképpen a hűtő, a fagyasztó, a mikró javítása is ide tartozik, hiszen ezek az elektromos berendezések szerves részét képezik a konyhának. De hogyan kell a villanyszerelést a konyhában kivitelezni?

Íme a konyhai villanyszerelés lépései:

1. Jól mérd fel a terepet, mert senkinek sem hiányzik, hogy a munka kellős közepén, vagy végén jöjj rá, hogy hoppá, az a konnektor nem is oda kellett vagy, hogy a villanysütő mégsem fér be.

2. Ha megvan pontosan, hogy mit és hogyan fogsz csinálni, pakolj el az útból. Biztosíts megfelelő helyet, megfelelő, kényelmes hozzáférést a szerelendő területhez, hiszen különböző kényelmetlen, kicsavart pozitúrákban nem lehet jól dolgozni, főleg nem biztonságosan. A biztonság a legfontosabb, úgyhogy áldozz ennek oltárán minden egyes lépésedkor!

3. Zárd el a csapot, tedd el a levest! Semmi módon ne kerüljön a szerelési felület közelébe nedvesség!

4. Vedd fel a gumitalpú cipődet! Ez nem vicc, elengedhetetlen a teljes biztonsághoz. És érdemes hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot is felvenni, valamint a speciálisan ilyen munkákhoz gyártott kesztyűt.

5. Fontos lépés, hogy ellenőrizd a szerszámaidat. Csak a legjobb minőségű, sértetlen szerszámokat szabad használni. Mindene eszköznek tökéletesen szigeteltnek kell lennie. Ha nincs otthon ilyen, eszedbe ne jusson rögtönözni, menj és vegyél, vagy kérj kölcsön. Meg is tud menteni egy jól szigetelt csavarhúzó és meg is tud ölni egy rossz vagy sérült.

6. Áramtalanítás. Az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb mozzanat. Ha szerelsz, nem lehet áram a hálózatban, eszközben. A legjobb, ha kikapcsolod a biztosítékot és megakadályozod, hogy a szerelés ideje alatt bárki más vissza tudja kapcsolni.

7. A konyhában sok helyen csempe van, így könnyen lehet, hogy le kell verned vagy ki kell vésned a falat, hogy vezetéket tudj vezetni a kellő helyre. Ez előtt is végezd el az áramtalanítást. (Érdemes fényes nappal dolgozni, mert ugye egyértelmű, hogy mi a baj azzal, ha este áramtalanítsz és utána kapcsolnál villanyt a munkához?)

8. Ha elkészültél mindennel, akkor ellenőrizni kell, hogy valóban jól csináltad-e és csak ezt követően lehet ismét áramot engedni a konyhába.

9. Takarítás

Ha elektromos sütő, főzőlap bekötéséről van szó, mindenképpen meg kell nézned, mit bír a hálózat vagy az odavihető vezeték. És természetesen mérd le jól a helyet, ahová szánod, nehogy akkor derüljön ki a bibi, mikor már leszállították az árut. Az elektromos berendezések bekötésére sok áruház biztosít szerelőbrigádot, természetesen díjazás ellenében.

De ha nem, akkor is érdemes szerelőt hívni. Az eszközök használati utasítása leírja a bekötés menetét, de sok esetben elvész a garancia, ha nem szakember köti be a holmit. Ennyit nem érdemes kockáztatni és főleg a saját és környezetünk biztonságát nem szabad kockára tenni a sajátkezű bütyköléssel.
A konyhai szerelésnél nagyon fontos, hogy jól szigeteljük a vezetékeket és a berendezéseket, mert könnyen érintkezhetnek vízzel és okozhatnak áramütést. A csatlakozóaljatokba kapható dugót leginkább gyerekvédelmi szempontból ajánlják, de nagyon hasznos eszköz, konyhába és fürdőszobába nem árt beszerezni.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?