Három pénztárcakímélő módszer a minimális áramfogyasztáshoz

Az áramdíj nem feltétlenül horribilis összeg, de milyen jó lenne, ha nem kéne rendszeresen ezt is fizetni! Mindenki pénzből él, a legtöbben nem annyiból, amennyiből szeretnének, ezért a spórolási technikák a legkelendőbb ötletek.

Íme most három olyan lehetőség, ami segít spórolni egy kicsit. Igaz nem befektetésmentesek, de a rájuk fordított pénz hamar megtérül. 2008-tól a villamos energiáról szóló törvény alapján az a fogyasztó, mely kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozik, 50 kW-ig szabadon létesíthet háztartási méretű kiserőművet. Nem az áramfejlesztőről van szó, mert azt is létesíthet bárki, de annak külön szabályozása van, teljesen más lapra tartozik, mint a kiserőművek. A pénz megspórolásán kívül ezek a kiserőművek úgynevezett zöld energiának minősülnek, ami azt jelenti, hogy környezetbarát. Hatékony lenne, ha mindenki igyekezne óvni, megbecsülni a természetet és takarékoskodna az energiával, amit manapság konkrétan luxuscélokra pazarlunk.

 

  1. Napenergia: A napenergia hasznosításának két módja is van. Az egyik a napelem, amely csak a Nap hőenergiáját tudja hasznosítani, a másik a napkollektor, mely a hőenergiát elektromos árammá alakítja át. Magyarországon ez azért nagyon hasznos, mert átlagosan évente 2100-2300 órát süt a Nap. Ezt a hatalmas időtartamot és ezt a kiváló energiát teljesen kiaknázatlanul hagyjuk, hiszen alig látni napkollektorokat, sőt még napelemeket is. Most, hogy a Napenergiát meg akarták adóztatni, ennek a zöld energiának a népszerűsége zuhant, ám még így is jobban megéri, mint áramot vásárolni és pazarolni az energiakészletünket. A napkollektor fenntartási költsége igen alacsony. Egyszer, a beszereléskor van vele nagyobb költség, de ez hamar meg tud térülni.
  2. Vízerőmű: A Nap energiájához hasonlóan a víz energiáját is fel lehet használni, ez is teljesen zöld energia, annak minden előnyével együtt. Azonban a hozzáférhetősége sokkal korlátozottabb és talán pont ezért a kihasználtsága is. Ha azonban lehetőség van rá, érdemes egy törpeerőművet telepíteni, mert igazán költséghatékony. 50-100 kW-os teljesítményig minősül törpének egy ilyen jellegű erőmű. A vízi erőmű legfontosabb alkatrészei a vízturbina, ami a víz energiáját forgómozgássá alakítja, a hajtómű, ami a generátorhoz szükséges fordulatszámúra javítja a turbina forgómozgását és természetesen a generátor, ami előállítja a forgómozgásból az elektromos áramot. A vízerőműnek van egy gépháza, amelyben a gépészet és a vezérlő kap helyet, valamint a zsilip, ami a fölösleges vizet egy elkerülő csatornán engedi át. A vízenergia megújuló és tiszta energia, előállítása nem termel szén-dioxidot, sem semmi mást.
  3. Szélerőmű: Hollandia jut azonnal mindenki eszébe, ha a szélerőmű kerül szóba. Magyarországon is lehet találkozni nagyobb szélerőmű mezővel, mégpedig Ausztriába utazva a Kisalföld határhoz közeli részén. Magyarországon is megvan a kellő szél ehhez, bár a Napenergiánál és a vízenergiánál korlátozottabb a hozzáférés. Inkább csak kiegészítő energiaforrás, amire a világítást, hűtőszekrényt és televíziót lehet kötni, de önmagában nem elég. A szélerőmű telepítése is igen drága mulatság, ráadásul egy ilyen szerkezet élettartama 25-30 év, mely alatt hat vagy nyolcévente akkumulátorcserét kell megejteni, és évente kell karbantartási ellenőrzést végrehajtani, hogy zavartalanul és hatékonyan működjön. Magyarországon a Kisalföldön, a Dunántúlon és az Északi-középhegység egyes vidékein érdemes beruházni rá, máshol sajnos nem biztos, hogy megtérül a befektetett összeg.
Share Button

Vélemény, hozzászólás?