Fürdőszobai villanyszerelés lépései

A fürdőszoba vizes helyiség, ezért villanyszerelési szempontból fokozottan veszélyes. Milyen munkák fordulhatnak elő egy már meglévő fürdőszobában? Új vezeték bekötése, új kapcsoló vagy konnektor kiépítéséhez. A már meglévő kapcsolók vagy konnektorok cseréje, javítása. A bojler karbantartása, javítása, cseréje. A mosógép egyre gyakrabban inkább a konyhák tartozéka, de a mosógép szerelését nem is feltétlenül a fürdőben kell elvégezni, ha mégis ott lenne a helye. Most összeszedtük, mely lépésekből áll egy fürdőszobai villanyszerelés:

Fürdőszobai villanyszerelés legfőbb szabályai

1. A víz elzárása, a fürdőszoba kiszárítása. Nagyon ügyelni kell arra, hogy áram és víz ne érintkezhessen egymással, különben életveszély lép fel.
2. Az áram megszüntetése. Áramtalanítás nélkül semmilyen elektromos munkának nem szabad nekiállni. Kapcsoljuk le a biztosítékot és csak ez után nyúljuk bármilyen elektromos hálózathoz, eszközhöz.
3. A fürdőszobában általában nagyobb magasságig csempe található a falon. Ez a magasság sok esetben a plafonig tart, de átlagosan másfél méter magasságig szokás felvinni a burkolatot. Ha a csempe alatt futnak a vezetékek, amiket szerelni, cserélni kell, akkor bizony jöhet a vésés, a csempe leverése.
4. Ez után már nem ugyanazok a lépések a különböző szerelési munkáknál, de neki lehet állni a dolognak, nagy elővigyázatossággal.
5. Ha úgy látjuk, hogy a munka sikerült, ellenőrizzük újra, hogy minden rendben van-e és csak ez után szereljünk, pakoljunk vissza fedlapokat stb.

Ha konnektor cseréje a cél: A konnektorok cseréjénél, az fentebb felsorolt 4 pont után az első lépés, hogy lepattintjuk a műanyag fedlapot, majd kicsavarozzuk a két csavart. Ez után a konnektor kihúzható néhány centire. Csak nagyon óvatosan szabad mozgatni, mert könnyen elszakadhat a vezeték. Újabb két csavar kicsavarására lesz szükség ahhoz, hogy a vezetékeket ki tudjuk húzni a konnektorból. Figyeljük meg, melyik vezeték hová van kötve és az új konnektorba ugyanígy kössük be. Ha bekötöttük, akkor az eddig felsorolt csavarozásokat kell ismét elvégeznünk, csak visszafelé és már készen is vagyunk.

Ha új konnektort vagy kapcsolót akarunk létesíteni: Az új kapcsoló vagy aljzat kiépítésénél először is ki kell jelölni a helyet, ahová szánjuk. Ha ez megvan, akkor ki kell mérni a megfelelő vezetékeket az elágazódoboztól. Fontos, hogy a vezeték nem haladhat ferdén vagy ívben. Mindig csak és kizárólag függőleges vagy vízszintes irányba haladhat. Az új vezeték helyét is ki kell vésni. Mindenképpen csőben érdemes vezetni a vezetékeket még akkor is, ha falon belül fognak futni. Az új konnektort pedig olyan módon kötheted be, ahogy a konnektor cseréjekor, ha már elhúztad odáig a vezetéket.

Ha a bojlert akarod javítani vagy cserélni: Ha mindenképpen szét akarod szerelni a bojlert, akkor természetesen húzd ki a hálózatból. Ha a bojler hőkorlátozója meghibásodott, akkor azt nem szabad javítani, azonnali cserére van szükség. A bojler szerelésénél az első lépés, az áramtalanítás után, hogy leengedjük belőle a vizet. A zárófedél eltávolítása után még fog távozni némi víz, ettől nem kell megijedni. Ezt követi a mélybúra eltávolítása, melyet három kis csavar rögzít, ezeket kell kicsavarni. Kössük ki a vezetékeket a következő sorrendben: először a fűtőbetétről az Y alakú vezetéket, azután a szabályzóról a földelőt, majd a sorkapocsról a betápláló két vezetéket. A többit nem kell kikötni. A hőkorlátozó és szabályozó eltávolításakor legyünk óvatosak, érzékeny készülék.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?