Elektromos sütő bekötési lépései

Az elektromos sütő egyre népszerűbb, ahogy a villanytűzhely is. Sokkal gazdaságosabb és esztétikusabb is, mint a gáztűzhelyek. Az elektromos sütő sokszor a villanytűzhely része, de külön is kapható eszköz, amit sok esetben nem a főzőlap alá, hanem felsőtest magasságban helyeznek el, hogy az étel be és kipakolása során ne kelljen lehajolni, így téve biztonságosabbá a konyhai munkát.
Az elektromos sütők nagy része az I. Érintésvédelmi osztályba tartozik, ez azt jelenti, hogy közvetlen, védővezetős érintésvédelmi módszert kell alkalmazni a bekötésük során. A legtöbb elektromos eszköz rendelkezik már beépített áramvédő kapcsolóval, ami mindenképpen fontos biztonsági berendezés. Szigorúan tilos ilyen jellegű eszközt, azaz elektromos sütőt bekötni védőföldelés hiányában! Először is fel kell mérni, hogy megfelel-e a lakás, ház elektromos hálózata a követelményeknek. Ha nem felel meg, akkor nincs más választás, csak a gáztűzhely, vagy pedig egy elektromos felújítás, védővezető kiépítése.

Az elektromos sütőt csak és kizárólag profi szakember kötheti be! Az elektromos tűzhelyek garanciapapírján szerepel, hogy amennyiben nem hivatalos villanyszerelő szakember által kötik be az eszközt, a garancia elvész. Ha a sütő a garanciaidőn belül meghibásodik, akkor amit a gyártó vagy a forgalmazó először ellenőriz, az a bekötést végző profi szakember hivatalos pecsétje lesz. Amennyiben ilyesmivel nem rendelkezünk, nem érvényesíthetjük a garanciát.

Ha szakszerű is volt a bekötés, akkor sem érdemes megkockáztatni a garancia elvesztését, mert egy ilyen eszközért igencsak borsos árat kell fizetni, nem lenne költséghatékony, ha a szerelőn spórolva végül egy újat kellene megvásárolni.
Mielőtt elektromos sütőt vásárolnánk ellenőrizzük, hogy milyet, és hogyan tudunk beköttetni. Szakemberrel ellenőriztessük a ház villamos hálózatát. Érdemes rendszeresen elvégeztetni egy ilyen ellenőrzést, mert az áram nem játék.

Előfordulhat, hogy a vezetékezés régi, ezért nem megfelelő a földelés, azaz nincs kialakítva védővezető. Ennek hiányában, mint fentebb említettük, tilos elektromos sütőt bekötni. A szakember nem is köti be, és ha magunk próbálkoznánk vele, életveszélybe sodorhatjuk magunkat és a környezetünket. Ha nincs védővezető, új áramkör kiépítésre van szükség. Ha a megvásárolt eszköz nem üzemeltethető biztonságosan a meglévő hálózaton, koránt sem biztos, hogy a boltban visszaadják a pénzünket, vagy sikerül cserélni.

Az elektromos sütőnek különböző bekötési módjai vannak, a rendelkezésre álló villamos hálózat szerint. A vezeték keresztmetszete is a bekötési mód függvényében változik. A gyártók a készülék használati utasításában, kézikönyvében leírják, hogy mekkora átmérőjű vezetékre van szükség a bekötéshez, üzemeltetéshez. Ez általában 1 fázis esetén Cu 3×4 mm, 3 fázis esetén Cu 5×2,5 mm. A vezeték keresztmetszete nagyon fontos, érdemes vastagabbal dolgozni, mint az előírt, de vékonyabbal tilos!
A szakember képes felmérni a terepet és a szerelés közben felmerülő problémákat azonnal tudja orvosolni. A szerelés menete a következő: áramtalanítás, a vezetékek elvezetése a megfelelő helyre (csak vízszintes vagy függőleges irányba futhat a vezeték), az eszköz kicsomagolása, a vezetékek bekötése(a megfelelő vezetéket a megfelelő vezetékkel párosítva), ellenőrzés, majd pedig az eszköz helyére illesztése. Egy szakembernek ez rutinfeladat, de otthoni barkácsolással számos gond lehet.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?