Általános villanyszerelési munkák lakásfelújításkor

Lakásfelújítás során ugyan sokan megfeledkeznek róla, azonban érdemes nem csak az olyan általánosságokat elvégezni, mint a falak festése, a szigetelés vagy a nyílászárók cseréje, hanem gondolni kell a villanyvezetékek cseréjére vagy felújítására is annak függvényében, hogy milyen állapotban vannak. A villanyszerelési munkák lakásfelújításkor a legaktuálisabbak, hiszen ilyenkor otthonunk alapesetben is romokban hever, így egy kis plusz kosz már nem számít.

A legfontosabb villanyszerelési munkák lakásfelújításkor

A legtöbb lakásfelújítás során a tulajdonosok valamiért elfelejtik, hogy nem csak az a fontos, amit kívülről látunk, nem csak kívülről öregednek például a falak és használódnak a konnektorok, valamint a kapcsolók, hanem bizony a vezetékrendszer is ugyanúgy használódhat, ezáltal felújításra, cserére szorulhat. Mindez a 30-40 évvel ezelőtt épített házaknál már kiemelten fontos, pláne azért is, mert az ilyen otthonokba gyakran nem helyeztek érintésvédelmet, vagy olyan konnektorokat, amelyek lehetővé tennék a biztonságos használatot.

Mindenkinek gondolnia kell tehát, hogy a villanyszerelési munkák lakásfelújításkor nagyon aktuálissá válnak. Mindez ráadásul nem csak akkor válik esedékessé, ha a házba beépített elektromos rendszer nagy általánosságban már elöregedőben van, hanem akkor is, ha például újabb helyiségek kerülnek kialakításra, vagy újabb konnektorok beépítésre. Ilyenkor ugyanis alaposabban is megnövekedhet otthonunk elektromos rendszerének terhelhetősége, és ha ezt nem méretjük ki, illetve nem vizsgáltatjuk felül, könnyedén elektromos zárlat, akár elektromos tűz is keletkezhet a későbbiekben. Könnyen előfordulhat például, hogy egy konyha felújítását követően a tulajdonos szeretne bekötni egy villanytűzhelyt – lecserélve a korábbi gázüzeműt –, amit lehetetlen lesz kivitelezni, mert korábban nem készítették fel az elektromos rendszert egy ilyen nagy fogyasztó bekötésére.

Sosem késő felújítani

A villanyszerelési munkák felújításkor azért nagyon időszerűek, mert a legtöbben általában bizonyára falat is meszelnek, hiszen ez a legáltalánosabb munkálat ilyen esetekben. Az otthoni elektromos hálózat egyszerű korszerűsítéséhez az esetek többségében falat bontani ugyan nem kell, kivéve olyan eseteket, ha szeretnénk nagyobb terhelhetőséggel ellátott rendszert kiépíteni, esetleg újabb konnektorokat bekötni a falba. Mindkét esetben ugyanis több kábelt kell alkalmazni, illetve meglévő csöveket kell elrejteni a falban, amelyek vésési és pucolási munkálatokkal járnak. Ezeket érdemes a felújítási munkálatok első felében elvégezni, hiszen több kosszal járnak, mint a szimpla festés.

Egy szakszerű villanyszerelővel érdemes még akkor is átnézetni a rendszert, ha nem régebbi 15-20 évesnél, hiszen égett kötések vagy sérült vezetékek ilyenkor is akadhatnak, amiket aztán hamar ki lehet cserélni, így megelőzhetővé állnak a későbbi üzemzavarok, tűzesetek, valamint az esetleges villamossági balesetek is. Mindig érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ha panellakásban élünk, ahol általánosságban mindig a vékony keresztmetszetű, könnyen sérülő és meghibásodásra hajlamos vezetékeket alkalmazták korábban, és mivel a családok energiaigénye az utóbbi években alaposan megnövekedett – hála a számítógépeknek és a lapos tévéknek –, szinte minden otthonban szükség lenne az elektromos rendszerek felújítására, amit érdemes szinkronba hozni a lakás-felújítási munkálatokkal.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?