9 eszköz, ami rengeteg áramot eszik meg készenléti üzemmódban is

Az áramfogyasztás egy részét az elektromos eszközeink készenléti üzemmódban elhasznált energiája adja. Hogy ez ennyire nem elenyésző, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az ELMŰ-ÉMÁSZ honlapján található adat, mely szerint az Európai Unió területén az emberek két paksi atomerőmű termelésének megfelelő mennyiségű áramot pazarolnak el és fizetnek ki csak azzal, hogy készülékeiket a kikapcsolás helyett készenléti állapotban hagyják.

Ez annyit jelent egy háztartása lebontva, hogy az áramfogyasztás 10-15%-a ebből a figyelmetlenségből származik. Ezt nagyon fontos lenne megváltoztatni, de ehhez az emberek szemléletmódján kellene javítani. Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, mi mennyit fogyaszt és azzal meg pláne nem, hogy a készenléti üzemmódnak ekkora jelentősége van. Íme kilenc olyan fogyasztó, ami rendszerint készenléti üzemmódban marad és ezzel hatalmas mennyiségű energiát pazarol el, de nyugodtan ki lehetne kapcsolni, sőt, ki is kellene:
1. Valószínűleg mindenkinek van otthon asztali számítógépe. Nos, ennek monitora és a gép maga általában készenléti üzemmódban van, ha épp nem használjuk. Ezt onnan lehet tudni, hogy valahol világít rajtuk egy piros vagy narancssárga kis led. Egy háztartásban, ha csak egy gép és hozzá egy monitor található, akkor az ilyen, készenléti üzemmódban elfogyasztott áram mennyisége évenkénti 70 kWh elpazarolt energiát és ennek megfizetésére elpazarolt pénzt jelent. Ha a gépet kikapcsoljuk, áramtalanítsuk, ahogy a monitort is kapcsoljuk ki külön!

2. A nyomtatókat rendszerint nem áramtalanítja senki. Egy egyszerű háztartásban általában egy nyomtató van és valószínűleg bekapcsolt állapotban várja folyamatosan, hogy dolga legyen. Ez a várakozás évente 79 kWh energiába kerül. Gondoljunk csak bele, egy nagy irodaházban, ahol szintenként több és nagyobb teljesítményű nyomtató vár folyamatosan, mekkora pazarlás történik.

3. Ugyanez a helyzet a szkennerrel is. Azt sem szokás teljesen kikapcsolni, emiatt pedig éves szinten plusz 21 kWh áramot pazarlunk. Nem szekennelünk állandóan, miért kellene folyton készenlétben lennie? Ne legyünk lusták ki-be kapcsolni, a környezetünkre is jó hatással van és a pénztárcánkra is, ha képesek vagyunk egy-egy pillanatot szánni egy gomb megnyomására vagy a konnektorból való kihúzásra.
4. A hi-fi 88kWh-t fogyaszt évente a készenléti állapotával.

5. A rádiós órának nem kell egész nap készenlétben lennie, hiszen leginkább ébresztő funkciója miatt szokás megvásárolni. Ha felkeltünk, áramtalanítsuk, majd este kell megint használnunk, hogy ébresztőre állítsuk. Évi 13 kWh-t spórolunk meg így.

6. A mikrohullámú sütő órája is energiát pazarol. A mikrót úgy szokás használni, hogy csak bedobunk valamit, beállítjuk az időt és ha kész, kivesszük az ételt. Emiatt kell folyton készenlétben lennie. Na de éjjel is mikrózunk? Vagy napközben, amikor mindenki iskolában és a munkahelyen? Egy-egy pillanat az áramtalanítás, de haszna nagy van. A mikro készenléti állapota évi 35 kWh.

7. A villanytűzhely elektromos órája szintén nagy pazarló, évi 44 kWh-t eszik meg készenlétben.

8. Egy átlagos színes tévé is nagy pazarlást tud csapni. Évi 51 kWh-t fogyaszt amiatt, hogy mikor nem használjuk, nem vagyunk képesek teljesen kikapcsolni. Pedig könnyű lenne.

9. A vezeték nélküli telefon is nagyon sokat fogyaszt készenlétben. Évi 53 kWh-t pazarol el, ám ennek esetében sajnos nehéz azt mondani, hogy ha nem használjuk épp, akkor teljesen kapcsoljuk ki. A lényege a telefonnak éppen az, hogy mindig ugrásra kész legyen.

Share Button

Vélemény, hozzászólás?