Mit jelentenek a villanyszerelésben a kábelszínek?

A villanyszerelés tipikusan mesteremberekre háruló feladat, hiszen az áram egyáltalán nem játék, ha rossz helyre nyúlunk, ha rosszul járunk el például egy konnektor vagy egy villanykapcsoló felszerelése során, az könnyedén az életünkbe is kerülhet, hiszen halálos áramütést kaphatunk. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az alapokkal, így például azzal is, hogy mit jelentenek villanyszerelés esetén a kábel színek, amelyek alapvetően határozzák meg, hogy hozzáérhetünk-e az adott vezetékhez vagy sem.

Villanyszerelés és kábel színek – lássuk a jelenlegi szabványt

Magyarországon jelenleg elfogadott szabvány létezik, illetve elfogadott azzal kapcsolatban, hogy egy épület – legyen az lakóház, mellékhelyiség vagy akár ipari ingatlan – elektromos hálózata milyen színű kábelvezetékekből épülhet fel. A villanyszerelés és a kábel színek ugyanis alapvetően meghatározó tényezők, mondhatni az alapvető tudás részei abban az esetben, ha neki szeretnénk állni például egy konnektor kicserélésének. A hazánkban elfogadott szabvány szerint a sárga/zöld csíkos vezetékek minden esetben a földelést jelenti, míg a kék a nullát. Ennek a két vezetéknek az érintése nem halálos, ellenben amennyiben fekete kábellel találkozunk, azt érdemes messzire elkerülni, mert általánosságban mindig az fázis, aminek érintése akár halálos áramütést is okozhat.

Nem árt figyelmesnek lenni abban az esetben, ha egy olyan lakóházban szerelünk villanyt, ami 50-60 évnél idősebbe, ezen felül pedig fennáll a lehetősége annak, hogy nem hivatalos villanyszerelő kötötte be az elektromos vezetékeket. Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis a védővezető, avagy a földelés kábelét nem sárgával és zölddel jelölték, mint manapság, hanem pirossal. Ha tehát piros kábelt látunk, nem kell megijednünk, a villanyszerelés kábel színek tekintetében ez régen a földelést takarta.

Soha nem lehetünk biztosak

Természetesen nem árt észben tartani azt, hogy a fentiekben elhangzottak mindössze az elméletet takarják, hiszen a villanyszerelés és a kábel színek alapvetően egy elég szabadon kezelt dolog. Tény és való, hogy a szakszerű villanyszerelők a bevett sémákat alkalmazzák, azonban nem mindig szakemberek szerelik egy házban az áramot, ami kellemetlen meglepetéseket is szülhet. Előfordulhat például, hogy valaki találomra kötött be egy konnektort – az ilyenkor általában vagy nem is működik, vagy konkrétan ráz –, de fennállhat az esélye annak is, hogy valaki egykoron összekeverte a színeket, így a nullában van a fázis, vagyis bár a szín szerint azt hihetjük, hogy megfoghatjuk a kék vezetéket, azonban éppen az ráz majd meg minket.

Hiába vagyunk tehát biztosak a villanyszerelés és a kábel színek alapjaival, maximális bizonyossággal soha nem viseltethetünk a téma iránt. Ennek megfelelően amennyiben valamiféle elektromos rendszert cserélünk, például egy konnektort, akkor előtte mindig áramtalanítsuk legalább az adott helyiséget – a kóboráram miatt még jobb, ha az egész lakást –, így ugyanis nyugodtan hozzáérhetünk minden egyes dróthoz, és nem kell halálos áramütéstől tartanunk. Természetesen össze-vissza ilyen esetekben sem kötögethetjük a konnektoron belül a kábeleket, hiszen a későbbiekben így közvetetten érhet majd minket halálos áramütés, de akár súlyos zárlatot is okozhatunk. Amit érdemes tudni, hogy a fázist és a nullát a konnektorok esetében általában következmények nélkül felcserélhetjük – persze nem ajánlott –, de amennyiben a földelés helyére rosszat kötünk, az bizonyos esetekben életveszélyes is lehet, hiszen nem lesz érintésvédelem a konnektoron.

Share Button